Bilişim Hukuku Temel Eğitimi
Bilişim ve teknoloji hukukunun temel kavramları ve ana dalları konusunda genel eğitimdir
EĞİTİMİN TANIMI
1950’li yıllardan itibaren hayatımıza girmeye başlayan ve bilgisayar ile internetin yaygınlaşması ile birlikte iyice hızlanan dijital dönüşümle birlikte, yakın çağın yerini almış olan bilişim çağı, artık hayatımızın her alanında tam anlamıyla etkisini göstermektedir. Bu etki iletişimden medyaya, ticaretten sanata, mühendislikten hukuk alanına kadar hayatımızın her alanında yoğun şekilde hissedilmektedir.
Toplumsal gelişmelere göre şekillenen ve onları geriden takip etmekte olan hukuk da, dijital dönüşümden nasibini almış, bir taraftan medenî hukuk, ticaret hukuku, ceza hukuku gibi klasik hukuk dalları kendi alanlarını bilişim çağının ihtiyaçlarına göre revize etmeye başlarken, diğer taraftan bilişim ve teknoloji hukuku adıyla yeni bir alan ortaya çıkmıştır.
Bilişim ve teknoloji hukuku, interdisipliner yapısıyla bir taraftan klasik hukuk dallarının inceleme alanına giren konulara temas ederken, diğer taraftan bilişim çağının ortaya çıkardığı yeni kavramlara bir hukukî çerçeve çizme ve onları hukuk düzeni içinde doğru şekilde konumlandırma çabası içerisindedir.
Bilişim Ve Teknoloji Hukuku, 2019 yılı itibariyle YÖK tarafından temel doçentlik alanlarından biri olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda, birçok üniversitede bilişim ve teknoloji hukuku anabilim dalı kurulmuş, lisansüstü programlar açılmıştır.
Bu eğitimde, bilişim ve teknoloji hukukunun tanımı, kapsamı ve özellikleri anlatılmakta, bilişim ve teknoloji hukukunun temel kavramları ile bilişim ve teknoloji hukukunun temel alt dalları incelenmektedir.
EĞİTİMİN AMACI
Eğitimin amacı, katılımcılara bilişim ve teknoloji hukukunun kapsam ve özelliklerinin, bilişim ve teknoloji hukuku konusundaki temel kavramların öğretilmesi, katılımcıların bilişim ve teknoloji hukukunun temel alt dalları konusunda genel bilgi düzeyine sahip olmasının sağlanmasıdır.
EĞİTİM SONUNDA KATILIMCILARIN BEKLENEN KAZANIMLARI
Eğitim sonunda katılımcıların;
Bilişim ve teknoloji hukukunun tanımı, özellikleri ve kapsamı konusunda temel bilgiye sahip olması,
Bilişim ve teknoloji hukukunun temel kavramları konusunda temel bilgiye sahip olması,
Bilişim ve teknoloji hukukunun bazı temel alt dalları konusunda temel bilgi düzeyine erişmesi,
Beklenmektedir.
EĞİTİMİN İÇERİĞİ VE SÜRESİ
Bilişim ve teknoloji hukuku temel eğitimi, iki gün ve dört seansa bölünmüş toplam onsekiz ders saatinden oluşur.
EĞİTİM KONULARI
SAAT KONU
1 Bilişim ve teknoloji hukukunun tanımı, kapsamı ve özellikleri
1 Bilişim ve teknoloji hukukunun temel ve yan mevzuatı
3 Bilişim ve teknoloji hukukunun temel kavramları
2 İnternet ve sosyal medyanın hukuki statüsü
2 İnternet ve sosyal medya süjeleri
2 Bilişim suçları ve bilişim aracılığıyla işlenen suçlar
2 Yapay zekâ, makine öğrenmesi ve derin öğrenme
2 Elektronik haberleşme
3 Veri hukuku
Neler Dahil
- Eğitim materyalleri
- İkramlar