Arabuluculuk Temel Eğitimi
Hukuk uyuşmazlıklarında arabulucu olmak isteyenler açısından zorunlu olan katılım sertifikasını almak için temel eğitimdir
HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK TEMEL EĞİTİMİ
EĞİTİMİN TANIMI
6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun “Arabuluculuk eğitimi” başlıklı 22 inci maddesinin birinci fıkrasında, “Arabuluculuk eğitimi, hukuk fakültesinin tamamlanmasından sonra alınan, arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesiyle ilgili temel bilgileri, iletişim teknikleri, müzakere ve uyuşmazlık çözüm yöntemleri ve davranış psikolojisi ile yönetmelikte gösterilecek olan diğer teorik ve pratik bilgileri içeren eğitimi ifade eder.” hükmü yer almaktadır.
Arabuluculuk, dünyada giderek artan şekilde kullanılan bir Alternatif Uyuşmazlık Çözüm yöntemidir. Uyuşmazlığın, taraf iradelerinin uyuşması temelinde ve mahkemeye gitmeye gerek kalmaksızın çözümlenebildiği bu modelde, taraflar ve vekillerince birlikte imzalanan belgelerin ilam hükmünde olması son derece tercih edilen bir yöntem olmasını desteklemektedir. Öte yandan ülkemizde zorunlu arabuluculuk yöntemiyle de birçok davanın öncesinde zorunlu olarak da uygulanmaktadır. Hukuk uyuşmazlıklarının hızlı, ekonomik ve kolay çözümünü temin eden yeni ve çağdaş bir yöntemdir.
22 Haziran 2012 tarih ve 28331 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6325 sayılı “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu” ile 26 Ocak 2013 tarih ve 28540 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği” kapsamında Hukuk Fakültesi mezunu ve asgari 5 yıllık kıdeme sahip olan kişiler yetkili kurum tarafından verilen eğitimi aldıktan sonra Adalet Bakanlığının yapacağı sınavda başarılı olup; arabuluculuk siciline kayıt yaptırarak faaliyete başlayabileceklerdir.
EĞİTİMİN AMACI
Eğitimin amacı, arabulucu olmak isteyen katılımcıların, 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu kapsamında arabulucu olabilmek için girmeleri gereken Arabuluculuk Sınavı’na ön katılım şartı olan Arabuluculuk Temel Eğitimini ve Eğitim Sertifikasını almalarının sağlanmasıdır.
EĞİTİM SONUNDA KATILIMCILARIN BEKLENEN KAZANIMLARI
Eğitim sonunda katılımcılar, Arabuluculuğun Tanımı, Tarihçesi, Uygulanabilen Uyuşmazlık Türleri, Çatışma Teorisi, Arabuluculuk Sürecinin Temel İlkeleri, Arabulucunun Niteliği ve Kimliği, Arabuluculuk Aşamaları, Arabuluculuk Mevzuatı ve Etik konularında detaylı bilgi edinmiş olacaklardır.
EĞİTİMİN İÇERİĞİ VE SÜRESİ
Arabuluculuk Temel Eğitimi 84 saattir.
EĞİTİM KONULARI
SAAT KONU
8 Çatışma Teorisi
4 Arabuluculuk Nedir?
4 Arabuluculuk Sürecinin Temel İlkeleri
8 Arabulucu Kimdir?
2 Arabuluculuğun Aşamalarının Gözden Geçirilmesi
6 Arabuluculuğun Aşamaları: Hazırlık Aşaması
8 Arabuluculuğun Aşamaları: Başlangıç Aşaması
8 Arabuluculuğun Aşamaları: İnceleme Aşaması
8 Arabuluculuğun Aşamaları: Müzakere Aşaması
4 Arabuluculuğun Aşamaları: Sonuç Aşaması
16 Uygulama Eğitimi
4 Arabuluculuk Mevzuatı
4 Arabuluculukta Etik
Neler Dahil
- Eğitim materyalleri
- İkramlar