Tahkim Eğitimi
Tahkime elverişlilik ve tahkim süreçlerine ilişkin temel nitelikte kurstur
EĞİTİMİN TAMINI
Küreselleşen dünyada uluslararası ticaretin gelişimi gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Sürekli gelişen ticari gelişim, ticari anlaşmazlıklarının ortaya çıkma olasılığını da artırmıştır. Taraflar genellikle çıkan uyuşmazlığı çözmek için ilk olarak uyuşmazlığı mahkemelere taşımayı akıllarına getirmektedirler. Ancak, uyuşmazlığı geleneksel dava yolu olan mahkemeler aracılığıyla çözmek, son zamanlarda bu işlevi yerine getirmek konusunda eksik kalabilmekte ve özellikle tarafların adalete erişimini geciktirebilmektedir. Son yıllarda, uyuşmazlıkların daha dostane, daha ucuz, daha hızlı ve daha esnek çözümü için alternatif çözüm yolları (Alternative Dispute Resolution –ADR) gibi farklı yöntemler uygulanmakta ve arayış sürdürülmektedir. ADR’nin en yaygın olan ve gün geçtikçe daha da kurumsallaşan türü ise hiç şüphesiz tahkimdir.
Tahkim, tahkime elverişli olan konularda, tarafların anlaşması üzerine, ortaya çıkmış veya çıkacak uyuşmazlıkların hakem adı verilen bağımsız ve tarafsız üçüncü kişi(ler) tarafından incelenip nihai ve bağlayıcı olarak çözümlenmesidir. Türkiye’de 2001 yılında kabul edilen 4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu ve 2011 yılında kabul edilen 4100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda Milletlerarası Tahkim Kanunu’nu ile uyumlu olarak ‘Tahkim’
başlıklı olarak düzenlenen 11. kısım ile tahkim konusunda bir farkındalık oluşturup bu yöntemin yaygınlaştırılması amaçlanmıştır.
Tahkim çekişmeli bir yargılama türü olarak mahkemelere alternatiftir. Tahkimde hakemler, uyuşmazlık konusunda bir yargılama yapıp hukuk kuralları uygulayarak bağlayıcı ve nihai bir karar verir. Mahkemelerde hâkimin yargılama esnasında yaptığı gibi tahkim yargılamasında da hakemler uyuşmazlığın taraflarını dinler, sunulan delilleri değerlendirir ve tarafların beyanları ve delilleri kapsamında bir hüküm verir. Verilen hakem kararları ilamlı icra yoluyla icra edilebilir ve bu kararlara karşı yalnızca iptal davası açılabilir.
Tahkim hukuku alanında temel bir eğitim olarak kurgulanmış bu eğitiminde, tahkim, çeşitleri ve tahkime hâkim olan ilkeler, tahkime elverişlilik ve tahkim sözleşmesi, tahkim davasının açılması ve yürütülmesi, geçici koruma tedbirleri ve hakem kararlarına karşı başvurulacak yollar incelenmektedir.
EĞİTİMİN AMACI
Eğitimin amacı, hakem olmak için hukukçu olmak şart olmadığından, sadece hukukçular değil diğer mesleklere mensup kişilerin de tahkim hukuku bilgisine sahip olmasının sağlanmasıdır.
EĞİTİM SONUNDA KATILIMCILARIN BEKLENEN KAZANIMLARI
Eğitim sonunda tahkim sürecinde görev alacak hakemler, hakem sekreterleri ve taraf vekillerinin tahkim konusundaki bilgileri ve farkındalıkları artacaktır.
EĞİTİMİN İÇERİĞİ VE SÜRESİ
Tahkim hukuku temel eğitimi, iki gün toplam on iki saatten oluşur.
EĞİTİM KONULARI
SAAT KONU
2 Tahkim Hukukuna ilişkin Genel Bilgi
2 Tahkime Elverişlilik, Tahkim Sözleşmesi
2 Tahkim Sözleşmenin Geçerliliği, Tahkim İtirazı
2 Tahkim Sürecinin Başlatılması, Hakem Heyetinin Oluşması ve Taraf Teşkili
2 Hakemlerin Tarafsızlığı ve Bağımsızlığı, Etik Kurallar ve Hakemin Reddi
2 Tahkimde Deliller, Duruşma, Ara Kararlar ve Nihai Kararlar
2 Geçici Koruma Tedbirleri
2 Hakem Kararlarına Karşı Hukuki Başvuru Yolları ve Kararların İcrası
Neler Dahil
- Eğitim materyalleri
- İkramlar